Blog

Co nieco o szkle

Właściwości szkła

Twierdzenie, że szkło jest cieczą lub przechłodzoną cieczą jest nieprawidłowe, bowiem ze względu na właściwości reologiczne, szkło jest ciałem stałym. Termin ciecz przechłodzona oznacza, że dana substancja poniżej temperatury krystalizacji znajduje się w stanie ciekłym ze wszystkimi tego konsekwencjami, tj. nadal jest płynna, a jej molekuły mogą się między sobą przemieszczać – innymi słowy jej lepkość jest nadal mała. W przypadku szkła, zarówno klasycznego z więźbą krzemionkową, jak i zeszklonych metali, mamy do czynienia z substancją, która poza wszelką wątpliwością jest w stanie stałym. Znanych jest wiele materiałów krystalicznych, które „płyną” o wiele bardziej intensywnie niż szkła i nie odbiera im się miana ciał stałych. Czasem jako argument, że szkło w istocie płynie, podaje się fakt nierównomiernej grubości szyb np. w oknach starych kościołów. Tymczasem wyjaśnienie jest bardziej prozaiczne: szkło tworzone dawną metodą nie miało wszędzie równej grubości. Twórcy witraży zwykle przycinali jego fragmenty tak, aby grubsza – stabilniejsza – część znalazła się u dołu.

źródło 

2

O autorze:

Majster Szklarz - istniejemy nieprzerwanie od 1992 r. mamy ogromne doświadczenie w branży szklarskiej, tysiące dobrze wykonanych zamówień - setki zamontowanych paneli szklanych, luster, drzwi szklanych itp. Chętnie podzielimy się z Tobą naszym doświadczeniem. Zadzwoń! jesteśmy otwarci na rozmowy. Majster Szklarz kompleksowe usługi szklarskie u Klienta.
  Najnowsze posty

Komentarze

  1. czytelnik  6 lipca, 2018

    Powyższy artykuł przeglądowy o szkle jest praktycznie żywcem ściągnięty (i lekko skrócony) z Wikipedii, w takiej sytuacji co najmniej dwuznaczna wydźwięk ma ramka „O AUTORZE” – przecież „Master Szklarz” nie jest autorem tego tekstu, a jedynie go zamieścił i skrócił. Zatrąca to o plagiat (mimo podania linku do źródła). Nieładnie.

    • majsterszklarz  9 lipca, 2018

      Dziękujemy za komentarz.
      Informacja „o autorze” pojawia się na każdej stronie umożliwiającej dodawanie komentarzy i informuje o właścicielu serwisu a nie artykułu. Aby nie było żadnych wątpliwości, tekst zostaje skrócony do minimum.

You must be logged in to post a comment.